ZELJŠEVKA, POMLADNO - POLETNA POTICA
Zeljševka je tradicionalna idrijska potica nadevana z drobnjakom. Lahko je slana ali sladka, poleg drobnjaka ali »šnitleha«, kot bi rekli v Idriji, ji gospodinje dodajo tudi rozine, liste mlade čebule, meto, pehtran ali druga zelišča. Pripravi se lahko v obliki potice ali kot habance (polžki) ali kot štruklji. Slana zeljševka se postreže s kislim zeljem, joto ali smukavcem, sladka pa samostojno – kot sladica.
Foto: Samo Trebižan
Osnovni recept za slano zeljševko
Testo
500 g moke
0,5 dl olja
1,5 dl mleka
1 dl vode
1 žlička soli
½ kocke kvasa
½ žličke sladkorja
Sestavine za nadev
250 g drobno narezanega drobnjaka
Žlička olja ali masla
2 jajci
Iz tople vode, kvasa, sladkorja in žlice moke naredimo kvasec ter pustimo, da na toplem vzhaja. Presejano moko solimo in ji primešamo vzhajan kvasec, toplo mleko in olje. Testo gnetemo dokler ni prožno, elastično in se ne prijemlje rok in deske ter ga nato postavimo na toplo, da vzhaja.
Nadev pripravimo tako, da drobnjak prepražimo na maščobi, nato pa v ohlajenega vmešamo 2 jajci.
Ko testo naraste na dvojno količino, ga na pomokani površini razvaljamo na mezinec debelo, premažemo z nadevom, zvijemo in položimo v namaščen pekač. Prebodemo in pustimo vzhajati še pol ure. Pečemo 45 min pri temperaturi 160 do 170°.
Osnovni recept za sladko zeljševko
Testo
500 g moke
70 g masla
2,5 dl mleka
60 g sladkorja
1 jajce
1 rumenjak
1 žlička soli
½ kocke kvasa
½ žličke sladkorja
1 žlica ruma
Sestavine za nadev
250 g narezanega drobnjaka
Žlička olja ali masla
1 jajce
Pest rozin, predhodno namočenih v rumu
50 g sladkorja
50 g mletih orehov
Iz decilitra toplega mleka, kvasa, sladkorja in žlice moke naredimo kvasec ter pustimo, da na toplem vzhaja. V kozico damo mleko in preostali sladkor, segrejemo in mešamo, dokler se sladkor ne stopi. Ko se zmes nekoliko ohladi umešamo še jajce, rumenjak ter rum. Presejano moko solimo in ji primešamo vzhajan kvasec, mešanico mleka in jajc. Testo gnetemo dokler ni prožno, elastično in se ne prijemlje rok in deske ter ga nato postavimo na toplo, da vzhaja.
Nadev pripravimo tako, da drobnjak prepražimo na maščobi, nato pa v ohlajenega vmešamo stepeno jajce.
Ko testo naraste na dvojno količino, ga na pomokani površini razvaljamo na mezinec debelo, premažemo z nadevom, posujemo z rozinami, sladkorjem in orehi, zvijemo in položimo v namaščen pekač. Prebodemo in pustimo vzhajati še pol ure. Pečemo 45 min pri temperaturi 160 do 170°.
Vir: Brošura Zeljševka pomladno-poletna potica, ki so jo pripravile in izdale članice Društva klekljaric idrijske čipke, enota Idrija 1 in 2 v sodelovanju z Zavodom za turizem Idrija.