Koncert ob 70 letnici skladatelja Alda Kumarja.

27. mar. 2024 / 11:17
11. april, 19:00
Osnovna šola Idrija

ALDO KUMAR
DIHI

Zbor Slovenske filharmonije
dirigentka: Ana Erčulj

Koncert ob 70 letnici skladatelja Alda Kumarja.

Aldo Kumar se je rodil 20. oktobra 1954 na Travniku ob reki Idrijci. Na gimnaziji Jurija Vege v Idriji se je zgodilo, da se je ob predavanjih profesorja Maksa Pirnika odločil za študij glasbe. Najprej se je vpisal na Pedagoško akademiji v Ljubljani, kjer sta ga močno zaznamovala profesorja Jakob Jež in Lojze Lebič in kasneje še na Akademijo za glasbo, kjer je študiral glasbeno pedagogiko in kompozicijo pri Alojzu Srebotnjaku. Izpopolnjeval se je na Poljskem pri skladateljih B. Schaefferju in K. Mayerju.
Je eden najbolj izvajanih slovenskih skladateljev. Poleg komponizranja koncertne glasbe se posveča ustvarjanju za film in gledališče, je tudi redni profesor na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo na Univerzi v Ljubljani.
Njegove kompozicije so bile izvedene na mnogih slovenskih in tujih koncertnih odrih. Med najpo-membnejše spadajo: Čelo Alp za veliki simfonični orkester, Istrska suita za godalni orkester, Na struni Merkurja kantata za soliste, zbor in veliki simfonični orkester, celovečerni oratorij Tehtanje duš, Post Art ali Glej, piše ti Wolfgang za klavir in godalni orkester, Varda concerto za klavir in or-kester, Suita devetih pogledov za orkester, Suita sedmega dne za orkester, Istralja za simfonični orkester, Strastra za simfonični orkester in orgle, kratka opera Al’ pekel al’ nebo, Slovenska suita za orkester.
Napisal je tudi istrski cikel pesmi Istrska suita, katere del je tudi znamenita Dajte, dajte, ena izmed najbolj priljubljenih in izvajanih zborovskih pesmi.

Informacije:

JSKD OI Idrija
Lapajnetova 7, Idrija
05 37 43 357