UNESCO dan 2024

30. sep. 2024 / 11:48
Idrija gostila 90 udeležencev.

Na Svetovni dan turizma, 27. septembra, smo v Idriji gostili UNESCO dan 2024, ki smo ga skupaj s Slovensko nacionalno komisijo za UNESCO organizirali na Zavodu za turizem Idrija. Dogodek so s svojimi nagovori obogatili župan Tomaž Vencelj, prof. dr. Irena Mlinarič Raščan, predsednica komisije, Gašper Hrastelj, generalni sekretar komisije, ter Urban Kodrič z Direktorata za visoko šolstvo.

Program dogodka so obogatili pevski zbor in kratek film učencev OŠ Spodnja Idrija, ki je UNESCO šola, o Geoparku Idrija ter film Bele Sanje.  V okviru dogodka sta potekali tudi dve zanimivi razpravi s predstavniki UNESCO dediščine v Idriji in UNESCO katedrami.

Udeležence so ob prihodu sprejele klekljarice Društva klekljaric Idrijske čipke, učenke Čipkarske šole Idrija, ter knapa iz Centra za upravljanje z dediščino živega srebra Idrija. Poskrbeli smo tudi za kulinarične dobrote ponudnikov TKBZ Idrija izbrano: Fina kava, Alojzija Strel, Kmetija Krokarica, KGZ Idrija, Hiša zelišč, Dionysos in Pivovarna Zajc. Kosilo s tradicionalnimi idrijskimi žlikrofi  je pripravilo Gostišče Barbara.

Udeleženci so se nato podali na ogled idrijskih znamenitosti. Obiskali so Antonijev rov, Topilnico Hg, Mestni muzej Idrija, kjer so si ogledali predstavo Ne bojim se ne hudiča, ne biriča, razstavo Zapisano v kamninah, Divje jezero in razstavo učencev Čipkarske šole Idrija.

Gostili in pogostili smo 90 udeležencev iz vse Slovenije. Zahvaljujemo se tudi Mestni knjižnici in čitalnici Idrija, Filmskemu gledališču Idrija in Kavarni Vega za njihov prispevek k uspehu dogodka.

FOTO: Gregor Kacin