ODKRIJTE zgodovino živosrebrove rude
Odkrijte, kako je svetlikajoča se snov, ki jo je po legendi leta 1490 odkril škafar (izdelovalec lesenih posod), spremenila življenje Idrijčanov, in vstopite v skrivnostni svet podzemlja rudarskega vsakdana.
Vstopite v svet izbranih okusov!
Kulinarika z Idrijskega je znana po tem, da ji je uspelo iz izbranih, kakovostnih in lokalno dostopnih sestavin ustvariti neprecenljive kulinarične bisere. Najbolj prepoznavni so idrijski žlikrofi z nacionalno in evropsko oznako Zajamčena tradicionalna posebnost, k vsaki idrijski pojedini pa zagotovo sodita še smukavc in ocvirkovca. Okrepčajte se s prfarskimi štruklji, poskusite drobnjakovo zeljševko in se s šilcem geruša podajte na raziskovanje bogatega sveta idrijskih okusov.
Okusite skrivnostno praznično rudarsko jed!
Idrijski žlikrofi so testenine, polnjene z začinjenimi kroglicami iz kuhanega krompirja, zabeljenega s praženo čebulo in zaseko. V Idriji jih zagotovo pripravljajo že vsaj sto petdeset let, ni pa povsem znano, ali njihova oblika posnema Napoleonov klobuk, ali so se k nam razširili iz alpskega prostora. Kakorkoli že, z bákalco – tradicionalno omako iz koštrunovega mesa, ob pečenki ali v jurčkovi omaki idrijski žlikrofi danes predstavljajo nepogrešljiv del gostinske ponudbe našega najstarejšega rudarskega mesta.
Spoznajte lokalne jedi, navdihnjene s tradicijo!
Vsakodnevni jedilnik rudarskih družin so v preteklosti sestavljale jedi, pripravljene iz izbranih sestavin, pridelanih na domačem vrtu. Smukavc – zeljno juho s krompirjem – lepo dopolnjuje slana ocvirkova potica, kot priljubljeno okrepčilo pa služijo sočni skutni prfarski štruklji. Na svojevrsten način se lahko posladkate tudi z zeljševko – drobnjakovo potico – in tako zaokrožite kulinarično izkušnjo, navdihnjeno z večstoletno tradicijo.
Krepčilen požirek za uvod v idrijsko pojedino!
Geruš je bila nekdaj močna alkoholna pijača, ki so jo knapi pripravljali z mešanjem pelinovega čaja in čistega alkohola. Grenka pijača je med rudarji kmalu postala priljubljen način za lajšanje vsakodnevnih tegob. Danes je pelinova grenčica z dodatkom zelišč priljubljeno darilo, grenak požirek geruša pa se kot aperitiv dobro prileže ostalim idrijskim specialitetam.
Izkusite popotovanje idrijskih žlikrofov od tradicije do sodobnosti - 24. avgusta 2024!
Praznik idrijskih žlikrofov je prvovrstno kulinarično doživetje, ki tradicionalno idrijsko jed predstavlja v sodobni luči. Predzadnja avgustovska sobota je vsako leto rezervirana za predstavitev certificiranih izdelovalcev idrijskih žlikrofov, za okušanje inovativnih omak lokalnih kuharskih mojstrov, za tekmovanje lovskih družin v pripravi divjačinske bákalce ter za sproščeno druženje v družbi vrhunskih vinarjev, mikropivovarjev in ambasadorjev žlikrofov.